Skip to content

The Brief

The client wanted to transform her long and unused garden into an area which both herself and husband could enjoy. Accessibility around the garden was key as one of the couple’s means of mobility was by wheelchair.

The garden needed to be interesting to walk through, and if possible draw the eye away from its long, narrow shape. Flowers were important and a wisteria had to be incorporated into the design as this was a favourite plant of the clients.

Due to the size of the garden and budget constraints, the transformation needed to be phased over two years as funding would allow.

What we did

  • Initial Consultation and site survey
  • Creation of concepts drawings
  • Scaled finalised plan
  • Phased construction of garden
  • Provision of plants

Our solution

Providing a safe and fully accessible garden

The first and important step was to start on paper. This allowed the whole garden to be designed ensuring that it worked as one, and taking into account the customer requirements with respect to budget restrictions and accessibility. The design broke the long garden into two areas which whilst discrete in their own right, complemented each other.

The immediate rear of the property was constructed first, thereby providing a place the couple could sit and enjoy with friends and family. This proved to be transformative for the husband who had been previously housebound due to the inaccessibility and hazards in the garden. Now he had a place that he could venture out to and enjoy without his carer being concerned about his safety.

01 | 03

“The amazing Ian Green from AGI Landscapes has worked his magic on my garden. The transformation is unbelievable. I couldn’t have asked for anything more.”

If you'd like to work with us, simply get in touch. We're happy to discuss your project needs!

Before and after...

See how we transformed this garden

long-garden-before Transformation of Long Garden Design

Other gardens

view more of our designs

When designing a garden we understand the importance of listening and working with customers to create a space that suits the their individual needs. This could be a space to relax, entertain, or to connect to nature.